Adresa.  Savska cesta 179, Zagreb

Telefon.  +385 1 36 68 909

Mail.  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Kako spriječiti zamagljivanje naočala

Iako je većina nas već navikla na nošenje maski i povremeno zamagljivanje naočala, dolaskom hladnijih dana magljenje naočala se povećalo, a maske su problem povećale do nepodnošljivosti.


Dosadašnje rješenje protiv magljenja naočala su bili hidrofobni premazi/slojevi na samim lećama.

Ti slojevi su svojim prisustvom otežavali kondenzaciju tako što su leću zagladili do te razine da se kapljice kondezirane vlage puno teže „primaju“ za površinu, a kada bi se i ulovile brzo bi skliznule ili isparile pa su se leće brzo odmaglile.

Dolaskom maski za zaštitu od COVID-19 infekcije, većina zraka koju izdišemo je preusmjerena i dolazi direktno na naočale gdje se zbog razlike u temperaturi, vlaga iz izdahnutoga zraka kondenzira na površini naočalnih leća u obliku sitnih kapljica. Tako nastale sitne kapljice, tisuće njih, spojenih jedna do druge čine maglu i onemogućuju bistar pogled kroz naočale.


Iako je većina današnjih naočala opremljena hidrofobnim slojevima, količina zraka koja zbog maske dolazi do leća je višestruko veća od one za koju su ti slojevi dizajnirani pa se usprkos njihovom postojanju stakla magle.


I što sada?  Kako spriječiti da se naočale magle, kako izbjeći zamagljivanje stakala tj. kondenzaciju?


Za ovaj problem postoje dva rješenja, koja rade na sličnom principu, no uz različitu trajnost.

Kako bi spriječili kondenzaciju vlage u obliku sićušnih kapljica koje na površini leće stvaraju maglu, na samu leću se nanašaju premazi koji površinu leće pretvaraju u hidrofilni sloj, pa se sva kondenzirana vlaga umjesto u tisuće kapljica, na leću kondenzira u obliku tankoga sloja vode kroz koji se puno lakše, pa skoro i normalno gleda.


Taj premaz se može nanositi u obliku spreja, kojim na leću nanesemo otopinu s kojom površinu leće pretvorimo u hidrofilnu.

Ovo je učinkoviti način sprječavanja zamagljivanja, no ujedno i kratkotrajan jer se tekućinu nanešenu putem spreja uslijed čišćenja naočala ukloni s leće pa je postupak potrebno ponavljati.


Bolje i dugotrajnije rješenje je da se hidrofilni sloj nanese tvornički na leću i na taj način kvalitetnije riješi problem magljenja.

Vodeći svjetski proizvođač leća Essilor, već nekoliko godina u ponudi imaju leće s Opti-fog tehnologijom, koja uz redovito održavanje, trajno rješava magljenje naočala, pa čak i uz nošenje maske po zimi, odnosno hladnom vremenu kada je kondenzacija najjača.


Obratite nam se i dopustite da vam prezentiramo kako uspješno riješiti zamagljivanje naočala.


Ostanite zdravi,

Tim Moje optike.

Vezane novosti